Nominanti Smeru-SD do Správnej rady ÚPN by mali dostať dôveru klubu

26.07.2012 Bratislava

Bratislava 26. júla (TASR) - Hoci predseda Smeru-SD Robert Fico ešte 23. júla naznačoval, že v prípade pochybností o nominantoch jeho strany do Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) možno urobiť korekcie a voľbu opakovať, poslanecký klub sa v stredu (25. júla) napokon dohodol na tom, že Romana Lebedu a Jána Hrubého v hlasovaní podporí. Pre TASR to uviedol dobre informovaný zdroj z prostredia Smeru-SD, ktorý si neželá byť menovaný, s odvolaním sa na stredajšiu diskusiu členov poslaneckého klubu Smeru-SD.

"Mám takúto informáciu," potvrdil TASR podporu klubu nominantom jeho strany aj poslanec Smeru-SD Andrej Kolesík, ktorý sa v otázkach ÚPN angažuje. Hoci bolo hlasovanie o členoch Správnej rady ÚPN pôvodne zaradené ako jeden z posledných bodov programu prebiehajúcej schôdze parlamentu, poslanci ho napokon zaradili na hlasovanie už dnes o 17.00 h.

Voľba členov Správnej rady ÚPN sa mala pôvodne uskutočniť v júni, na júlový termín bola presunutá pre námietky poslankyne SaS Lucie Nicholsonovej. Poukázala na to, že nominant Smeru-SD Lebeda pôsobil v minulosti ako odborný garant v gemerskom sociálnom podniku, ktorý neskôr vyšetrovala polícia.

Podľa informácií TASR členov poslaneckého klubu Smeru-SD napokon presvedčil Kolesík, ktorý sa za oboch nominantov jednoznačne postavil.

"Je to návrh poslaneckého klubu, nie môj návrh," upozornil Kolesík. Poslancov podľa neho nepresvedčilo len jeho osobné stanovisko, ale najmä argumentácia samotných nominantov, ktorá vyvrátila všetky pochybnosti. "Pán Lebeda predložil potvrdenie z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici, že nikdy nebol vypočúvaný ani ako svedok, nebol obvinený, ani voči nemu nebolo vedené vyšetrovanie," podčiarkol.

"Preto osobne považujem obvinenia, ktoré voči nemu vzniesla v pléne pani Nicholsonová, za účelové a diskreditačné a verím, že sa pánovi Lebedovi ospravedlní," dodal. Nesúhlasí ani s kritikou, že nominanti jeho strany sú príliš mladí a nemajú dostatok skúseností na prácu v Správnej rade. "Bol to zámer dať tam mladých ľudí, ja ich považujem za šikovných, vzdelaných a nezaťažených minulosťou. Cieľom bolo omladiť ústav, prevetrať jeho zatuchnuté steny," dodal.

Samotný Smer-SD ešte začiatkom tohto týždňa nevylučoval zmeny ohľadom kandidátov do Správnej rady ÚPN. "Pokiaľ ide o Ústav pamäti národa, je dosť možné, že dôjde k opakovanej voľbe (členov Správnej rady ÚPN, pozn. TASR). Ak boli nejaké výhrady k niektorým kandidátom, Smer-SD je pripravený urobiť prípadné korekcie, ale definitívne rozhodnutie je v rukách poslaneckého klubu," povedal 23. júla predseda Smeru-SD Robert Fico. Zároveň ale zdôraznil, že neexistuje nijaká dohoda s opozíciou ohľadom obsadenia postov v ÚPN.

Do Správnej rady ÚPN sú nominovaní siedmi kandidáti. O post sa uchádza absolvent Elektrotechnickej univerzity v Sankt Peterburgu Ján Bicko, ktorého navrhlo Združenie inteligencie Rusínov Slovenska. Ďalej archivár ÚPN Patrik Dubovský a tiež riaditeľ Sekcie evidencií v ÚPN Marián Gula, ktorého nominoval klub KDH. Poslanci SDKÚ-DS navrhujú Ondreja Hrivňáka, ktorý pôsobí ako poradca prednostu Miestneho úradu Bratislava - Staré Mesto.

Smer-SD má dvoch nominantov. Jedným z nich je senior account manager vo firme CellQoS, a. s., Ján Hrubý a asistent poslanca NR SR Andreja Kolesíka (Smer-SD) Roman Lebeda. Posledným uchádzačom o post v Správnej rade je nominant klubu SaS Martin Slávik, ktorý pracuje v pražskom Ústave pre štúdium totalitných režimov.
 

Vyberte región